a girls guide to surviving summerfestivals


Live muziek, de zon op je hoofd, frisse pint in de hand, zonnebril op je neus en een wei vol gelijkgezinden. Festivals! Steeds weer mijn persoonlijke hoogtepunt van de zomer.

Maar natuurlijk komt er ook wel wat kijken bij zo’n festivaltrip. Sleuren met tenten en slaapzakken, het gebrek aan hygiëne, de ergste hangover ever, … Daarom hier wat tips om jouw festivalexperience makkelijker te maken.


Overnachten op de camping van het festival staat garant voor plezier en sfeer, maar ook steeds voor slapeloze nachten. Niet alleen het zangtalent, het gekots of het dronken gefilosofeer van de buurman houden je wakker, want dankzij het WK kan je tegenwoordig op zowat elke festivalcamping meegenieten van de harmonieuze klanken van de vuvuzela. Oordopjes en een slaapmasker zijn dus een must voor al wie toch enkele uurtjes slaap wil krijgen. Mogen ook niet ontbreken in je rugzak: een slaapzak, droogshampoo, vochtige doekjes en een draagbare radio.

Ook belangrijk: wordt vrienden met de omliggende tenten. Vaak zit er een groepje bij dat meer tijd doorbrengt op de camping dan op de weide, en dat kan handig zijn want zo heb je altijd wel iemand die je tent bewaakt. Ook wanneer de eigen voorraad wijn en bier op is komt een goede relatie met de buren van pas.


Voor je de festivalweide kan betreden wordt er vaak gecheckt of je geen verboden voorwerpen bij hebt. Men controleert steevast rugzakken en grote tassen, maar kleine schuine tasjes slaat men vrijwel altijd over. In zo’n tasje past vaak een flesje water (al dan niet gevuld met iets sterker), maar ook een deodorant in reisformaat, zakdoekjes, een zonnebril en zonnecréme zijn niet te missen.

Als je (net als mij) vrij klein bent kan het wel eens moeilijk zijn om die knappe bassist goed te zien op het podium. Ook de lelijke bandleden zijn vaak moeilijk te spotten als je niet de lengte van een NBA-speler hebt. Vaak wordt je zicht dan ook gereduceerd tot de rugzak van de persoon voor je.

De oplossing? Net omdat je klein bent kan je je gemakkelijk een weg door het publiek banen. Zet je liefste glimlach op en stap doelbewust naar het podium toe, zodat je front row kan genieten van alle actie.
Een alternatief is het opzoeken van hogere oorden. Al wie klein en een beetje lenig is klimt spontaan in de nek van de persoon voor zich. Uitzicht verzekerd!


Hou er rekening mee dat het festival enkele dagen duurt en je niet snel even naar huis kan om een extra regenjas of paraplu te halen. Als het de eerste dag superwarm is betekent dit niet dat dit gedurende het hele festival zo zal zijn. Pak kledij mee voor alle weersomstandigheden. Ook al is het overdag 30°C, ‘s nachts koelt het af en als je dan geen knappe rocker in je tent hebt liggen of een extra trui bij de hand hebt kan dat wel eens vervelend zijn.

Mijn ideale festivalcombi:

Welke festivals gaan jullie zeker nog doen deze zomer? En wat zijn jullie must-haves?
xo, Elien
Follow Dogs and Dresses